ColumbusCoach I

Word specialist digitale geletterdheid en AI-geletterdheid

Een praktijkgerichte opleiding van zes bijeenkomsten op basis van het Columbusmodel waarin je wordt klaargestoomd om het voortouw te nemen in een betekenisvolle en effectieve implementatie van digitale geletterdheid en AI-geletterdheid op jouw school. De volgende cyclus start in september 2025.

De opleiding ColumbusCoach I is een opleiding van het Instituut Digitale Intelligentie voor ICT-coördinatoren, beleidsmedewerkers, digi- en mediacoaches uit het PO, VO en MBO. De opleiding biedt verdieping in actuele concepten op het gebied van digitale geletterdheid, AI-geletterdheid (inclusief generatieve AI, zoals ChatGPT) en brede vaardigheden en helpt om deze effectief, samenhangend en toekomstgericht te vertalen naar een praktische aanpak binnen jouw school. Daarmee sluit de opleiding aan bij de adviezen van Curriculum.nu en biedt een eigen perspectief op en handvaten voor een praktische vertaling van de conceptkerndoelen Digitale Geletterdheid van SLO (2024) op basis van het gedachtegoed rondom het vernieuwde Columbusmodel van de 21e-eeuwse vaardigheden, zoals beschreven in de succesvolle boeken Digitale Intelligentie (Hoornstra en Van Lieshout, 2019) en Het Ai van Columbus (Hoornstra, 2024).

Aanleiding

Op 10 oktober 2019 overhandigden de negen ontwikkelteams van Curriculum.nu hun voorstellen voor de herziening van het curriculum aan toenmalig onderwijsminister Slob. Naast vernieuwing in de bekende vakgebieden werd ook een nieuw zelfstandig leergebied geïntroduceerd, met als insteek dit op termijn een vaste plek op het rooster in het funderend onderwijs te geven: digitale geletterdheid.

Anno 2025 krijgt digitale geletterdheid steeds concreter vorm, bijvoorbeeld middels de conceptkerndoelen (SLO, 2024) die zijn uitgewerkt in drie domeinen: praktische kennis en vaardigheden (denk aan AI-gebruik, digitale veiligheid en datawijsheid), ontwerpen en maken (gericht op creatief en kritisch gebruik van digitale technologie) en de wisselwerking tussen digitale technologie, mens en maatschappij (gericht op digitaal burgerschap en maatschappelijke impact). Met de opkomst van generatieve AI, zoals ChatGPT sinds 2022, is het belang van deze vaardigheden nog duidelijker geworden, omdat scholen nu versneld geconfronteerd worden met nieuwe didactische en ethische vraagstukken.

Dit geheel vindt op unieke wijze betekenis en samenhang binnen het vernieuwde Columbusmodel, waarin technologische kennis (stuwende vaardigheden), sociaal-maatschappelijke vaardigheden (verbindende vaardigheden) en persoonlijke ontwikkeling (dragende vaardigheden) elkaar versterken. Vanuit het gedachtegoed van het Columbusmodel worden docenten én leerlingen voorbereid op een dynamische digitale samenleving waarin brede vaardigheden zoals samenwerking, creativiteit, wendbaarheid en burgerschap steeds belangrijker zijn geworden.

De opleiding ColumbusCoach I begeleidt onderwijsprofessionals in het effectief implementeren van digitale en AI-geletterdheid op basis van dit vernieuwde Columbusmodel. Zo geef je jouw school een heldere visie en een concreet handelingsperspectief voor actuele en toekomstige digitale uitdagingen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding bestaat uit een drietal fysieke bijeenkomsten in kleine groep (ieder van een dagdeel), drie online meetings (ieder van anderhalf uur) en persoonlijke coaching (op basis van behoefte en redelijkheid). Elke bijeenkomst is vormgegeven vanuit een unieke insteek:

-Bijeenkomst 1: Een blik vanuit historisch perspectief en introductie van het vernieuwde Columbusmodel. Tevens formuleer je jouw persoonlijke ontwikkelvraag.
-Bijeenkomst 2: Introductie tot (generatieve) AI en praktische toepassing van PromptBlock voor effectief prompten.
-Bijeenkomst 3: Praktische kennismaking met het ColumbusKompas en het model van de Vier Zeeën om collega’s mee te nemen in digitale veranderingen.
-Bijeenkomst 4: Verdieping in de vijf semantische ruimtes uit het Ai van Columbus, en hun betekenis voor de onderwijspraktijk.
-Bijeenkomst 5: Ethische dilemma’s rond digitalisering en AI, inclusief het bespreken van concrete praktijkcasussen.
-Bijeenkomst 6: Presentatie van je persoonlijke implementatieplan en feestelijke afsluiting van het opleidingstraject.

Als studiemateriaal ontvangt iedere deelnemer het boek het ‘Het Ai van Columbus’, een ColumbusKwartet, het spel Expeditie Columbus, een PromptBlock en een aantal toegangscodes voor het ColumbusKompas.
Je sluit de opleiding af met een compact plan van aanpak, waarmee je aan de slag kan op jouw school. Daarnaast ontvang je na het goed doorlopen van de opleiding het certificaat ‘ColumbusCoach I’ waarmee je aantoont dat je de theorie rondom het Columbusmodel beheerst en toegerust bent om deze te vertalen naar de beroepspraktijk.

Aanmelden

De belangrijkste opbrengsten op een rij

Historische context

Je leert digitale technologie en generatieve AI te plaatsen in maatschappelijke en historische context. Je krijgt zicht op de relevante drivers achter digitalisering en begrijpt waarom digitale geletterdheid juist nú essentieel is. Bovendien krijg je inzicht in hoe AI de samenleving, het onderwijs en het werkveld fundamenteel zal veranderen en welke kansen én uitdagingen dat met zich meebrengt voor jouw school.?

Het Ai van Columbus en semantische ruimtes

Je ontwikkelt een helder begrip van generatieve AI en de werking van taalmodellen. Je leert de samenhang tussen fysieke, mentale, taal-, digitale en AI-ruimtes kennen, en hoe je dit inzicht concreet toepast binnen je onderwijspraktijk.

Verdieping van inzicht van alle vaardigheden

Je krijgt verdiept inzicht in alle 21e-eeuwse vaardigheden. Je leert om conceptueel inzicht hieromtrent om te zetten naar de dagelijkse onderwijspraktijk.

Je leert je collega’s mee te nemen

Je loopt in je school voorop. Maar hoe neem je je collega’s mee? Je leert weerstand herkennen en hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je collega’s ook enthousiast worden en jij je doel bereikt.

Visie en concreet plan

Op voorhand formuleer je je eigen onderzoeksvraag, die je afstemt met je directie. Je bent in staat om een visie op 21e-eeuwse vaardigheden en de impact van generatieve AI te formuleren die aansluit bij de onderwijsvisie van jouw school. Je maakt een plan waarmee je praktisch aan de slag kunt binnen jouw organisatie, creëert hiervoor draagvlak en coördineert toepassing in de school.

Jouw profiel

Binnen jouw organisatie loop je voorop op het gebied van digitalisering en AI. Je volgt technologische ontwikkelingen op de voet en fungeert regelmatig als aanspreekpunt en adviseur voor directie en collega’s. Tegelijk merk je dat het mobiliseren van collega’s voor digitale verandering uitdagend kan zijn. Je vraagt je soms af: “Loop ik misschien te ver voor de troepen uit?” Je zoekt daarom een theoretisch én praktisch kader waarmee je de afstand tussen jou en je collega’s kunt overbruggen. Je bent leergierig, durft kritisch naar jezelf te kijken en staat open voor nieuwe inzichten. Graag zou je van jouw directie expliciet de rol krijgen om digitale en AI-geletterdheid schoolbreed te implementeren en te begeleiden. Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding ColumbusCoach I precies wat je nodig hebt om jouw voortrekkersrol met meer impact te vervullen.

Programma & kosten

Bijeenkomsten

Data voor de zesde cyclus bekend
Het curriculum van deze opleiding wordt op dit moment geüpdatet op basis van het nieuwe boek van Hans Hoornstra, ‘Het Ai van Columbus’. We zijn hier inmiddels dusdanig ver mee gevorderd, dat we de nieuwe cyclus hebben ingepland. Dit zijn de data:

  • Donderdag 25 september (fysiek in Eindhoven, 12:30-16:30u incl. lunch)
  • Donderdag 30 oktober (online, 13:30-15:30u)
  • Donderdag 20 november (fysiek in Eindhoven, 12:30-16:30u incl. lunch)
  • Donderdag 11 december (online, 13:30-15:30u)
  • Donderdag 29 januari (online, 13:30-15:30u)
  • Donderdag 12 maart (fysiek in Eindhoven, 12:30-16:30u incl. lunch)

Kosten

€ 2.250 excl. BTW p.p.
Deelname tweede deelnemer van dezelfde school: €2.150
De dagdelen in Eindhoven zijn inclusief lunch.
Iedere deelnemer ontvangt het boek ‘Het Ai van Columbus’, een ColumbusKwartet, het spel Expeditie Columbus een PromptBlock en een aantal toegangscodes voor het ColumbusKompas.

Op deze opleiding zijn de algemene voorwaarden van de stichting Digitale Overheid van toepassing.

Aanmelden