Op 10 oktober 2019 overhandigden de negen ontwikkelteams van Curriculum.nu hun voorstellen voor de herziening van het curriculum aan toenmalig onderwijsminister Slob. Naast vernieuwing in de bekende vakgebieden werd ook een nieuw zelfstandig leergebied geïntroduceerd, met als insteek dit op termijn een vaste plek op het rooster in het funderend onderwijs te geven: digitale geletterdheid.
Anno 2025 krijgt digitale geletterdheid steeds concreter vorm, bijvoorbeeld middels de conceptkerndoelen (SLO, 2024) die zijn uitgewerkt in drie domeinen: praktische kennis en vaardigheden (denk aan AI-gebruik, digitale veiligheid en datawijsheid), ontwerpen en maken (gericht op creatief en kritisch gebruik van digitale technologie) en de wisselwerking tussen digitale technologie, mens en maatschappij (gericht op digitaal burgerschap en maatschappelijke impact). Met de opkomst van generatieve AI, zoals ChatGPT sinds 2022, is het belang van deze vaardigheden nog duidelijker geworden, omdat scholen nu versneld geconfronteerd worden met nieuwe didactische en ethische vraagstukken.
Dit geheel vindt op unieke wijze betekenis en samenhang binnen het vernieuwde Columbusmodel, waarin technologische kennis (stuwende vaardigheden), sociaal-maatschappelijke vaardigheden (verbindende vaardigheden) en persoonlijke ontwikkeling (dragende vaardigheden) elkaar versterken. Vanuit het gedachtegoed van het Columbusmodel worden docenten én leerlingen voorbereid op een dynamische digitale samenleving waarin brede vaardigheden zoals samenwerking, creativiteit, wendbaarheid en burgerschap steeds belangrijker zijn geworden.
De opleiding ColumbusCoach I begeleidt onderwijsprofessionals in het effectief implementeren van digitale en AI-geletterdheid op basis van dit vernieuwde Columbusmodel. Zo geef je jouw school een heldere visie en een concreet handelingsperspectief voor actuele en toekomstige digitale uitdagingen.